Natursyn

feb 5, 2021

Her kan du læse om mit syn på natur og vores forhold til dyrene.

Dyr skal respekteres for, hvad de er, og ikke hvad vi kan gøre dem til. Arterne er hver især unikke foreløbige slutprodukter af en millionårig udviklingsproces, og vi kan ikke tillade os bare at lade dem forsvinde på grund af vores egen grådighed.

Alle dyr, store som små, har en fantastisk historie at fortælle, blot vi sætter os ind i deres biologi.

Hver eneste art har en værdi i sig selv. De skal ikke værdisættes i forhold til, hvad de kan tilføre os mennesker. Vi skal lade være med at betragte naturen som en luksusting, som vi kun tager hensyn til, hvis der er overskud til det. Vi er selv en del af naturen og er afhængig af den på alle måder.

Jeg tror, vi alle har et behov for at have natur omkring os. Det er ikke noget, vi tænker på til daglig, fordi det er en selvfølge. Men der er selvfølgelig en årsag til, at vi går i skoven eller på stranden, når vi går tur, eller at vi anskaffer os levende dyr eller har potteplanter i vinduet. Det er fordi vi har en basal trang til at have noget levende omkring os.

Jeg tror ikke på nogen ”gud”. Men jeg tror på naturens enorme kraft – ikke som et væsen, som vil os det godt eller skidt, men som en kraft, der er langt større end os, og som er den drivende kraft i alt, hvad der foregår. En kraft, vi bliver nødt til at respektere. En kraft, vi blot er en lillebitte del af.

Og i forlængelse heraf mine tanker, som jeg så tit har tænkt, når jeg har siddet i alperne sammen med mine døtre og set ud over bjergene: Dejligt at tænke på, at uanset hvad der sker med os, uanset, hvad vi gør ved naturen, så vil bjergene bestå. De vil alt andet lige også være der om hundredetusind år, ja millioner af år – lang tid efter, at vi mennesker er forsvundet fra kloden.

Flere skriverier